Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
11 травня
Завантажити ще

Смачніше та корисніше картоплі: мешканка Кривого Рогу вирощує на городі батат

Смачніше та корисніше картоплі: мешканка Кривого Рогу вирощує на городі батат
Фото: ФБ Alla Danilova

На полицях супермаркетів батат в Україні з'явився давно. А ось на наших полях - це все ще екзотична дивина. Проте батат чудово росте не лише у тропіках, а й у нас в Україні, навіть у північних областях, стверджує Алла Данилова із Дніпропетровської області, яка вирощує батат для себе та на продаж уже не перший рік.

За словами Алли, батат набагато врожайніший за звичну нам картоплю, має солодкий смак і низький глікемічний індекс.

У майбутньому Алла разом із чоловіком планують придбати ділянку землі, яка дозволить вирощувати “солодку картоплю” цілий рік. Про користь батату, особливості його вирощування та перспективи розвинути з нього сімейний бізнес Алла розповіла KP.UA.

Батат - ідеальний продукт для дітей, діабетиків та спортсменів

- Незвична для наших широт витівка – вирощувати батат. Як ви прийшли до цього?

– Я вирощую батат уже 10-й сезон. Коли я була школяркою, тоді вже його вирощувала моя мама: з'являлися паростки, вона їх обрізала і знову висаджувала - і так по колу. Проте я не пам'ятала смак батату і нічого не знала про його користь. А у 2014 році згадала про рослину, яка так цікаво розмножується, та почала її вирощувати для себе.

На мій подив, батат виявився дуже смачним. Тоді я ще не знала, наскільки він корисний. Потім чоловік запропонував вирощувати батат на продаж – я відмовлялася. Копати його складно: він легко кришиться, але чоловік наполяг. Купили ділянку, спробували виставити батат на продаж – вже 4-й рік його висаджую, а це 10-й сезон. Травмоване при викопуванні коріння відправляю на переробку.

Хлібці з батату. Фото: ФБ Alla Danilova

Хлібці з батату. Фото: ФБ Alla Danilova

- До речі, ніколи раніше не пробувала батат – що в нього за смак? Чула, відрізняється від картоплі тим, що солодкий.

- Так, на смак він солодший, ніж картопля. Раніше, коли люди запитували про батат, вони хотіли отримати щось на кшталт картоплі, без солодкого смаку. Але зараз, коли батат з'явився на полицях супермаркетів і люди спробували, почали звикати до його смаку.

Батат може бути білим, жовтим, помаранчевим, фіолетовим. Різний колір – різний смак. Помаранчеві та фіолетові сорти більш солодкі, ніж білі та жовті. У печеному вигляді солодкими будуть усі сорти.
Мені після батату картопля здається несмачна, а батат дуже подобається.

- Напевно, батат корисний. Розкажете про користь?

- У нього низький глікемічний індекс, а отже, він підходить для людей із цукровим діабетом, тим, хто хоче схуднути. Батат не викликає стрибка цукру у крові.

У мене одна жінка брала батат для розсади, а потім розповідала: поміряла цукор у крові – після картоплі він був 16, після батату – 9.

Батат рекомендують педіатри як перший прикорм дітям: він солодкий і нагадує мамине молоко, до якого дитина звикла.

"Солодка картопля" містить волокна, які очищають кишечник. Корисний тим, хто страждає на геморой, запорами: налагоджує роботу ШКТ.

Люблять батат і спортсмени: він дає багато енергії, після нього не так хочеться їсти.

Мені дуже багато хто розповідав, коли поїв запечений або відварений батат, їсти не хотілося довго.

Я щодня готую страви з батату - ліниве хачапурі для дітей або використовую його як борошно. Під час приготування страв можу з'їсти шматочок батату – і потім до обіду не згадую про їжу.

@organichnyjbatat Ледаче хачапурі. 3 яйця, 2 столові ложки домашніх вершків, 2 столові ложки подрібненого сушеного батату (можна замінити будь-якою мукою), сіль, перець, розпушувач, твердий тертий сир, цільнозернове борошно - 3 ложки. Alla Danilova

- З нього можна робити борошно? А які страви ви готуєте з батату?

- З батату можна готувати ті ж страви, що і з картоплі - вони будуть набагато яскравішими за смаком.
Я, наприклад, завжди кладу в гарячі страви різні сорти батату – білий, жовтий, помаранчевий – у суп, наприклад. Якщо це борщ – обов'язково фіолетовий. Картоплю повністю замінила бататом.

Дуже люблю запечений батат, деруни з батату, фрі, хоча останнє не дуже корисне. Беру лист, кладу пергамент, ставлю батат на 50 хвилин у духовку - зняла шкірку - можна їсти. З чаєм, з вершковим маслом чи оливковою олією, з приправами. Можна розігріти його із сиром, запікати з рибою чи м'ясом. Сьогодні у нас був батат із морепродуктами. Чоловік любить його смажити на салі з цибулею та часником.

Чоловік Алли, який зараз воює, каже, що чіпси з батата смачніші й корисніші за сухий. Фото: ФБ Alla Danilova

Чоловік Алли, який зараз воює, каже, що чіпси з батата смачніші й корисніші за сухий. Фото: ФБ Alla Danilova

Коли викопували батат на дачі, одразу запаковували його у фольгу і запікали на мангалі. Боже, як це смачно! Береш батат та м'ясо – батат виходить набагато смачнішим.

- Я так розумію, батат вам не набридає?

- Ні, взагалі не набридає. Думаю: що я їстиму? Батат! Хтось любить соковиті сорти, мені більше подобається не дуже соковитий жовтий. Помаранчевий та фіолетовий я теж люблю. Іноді одразу запікаю різні сорти батату. По шматочку відрізала, поклала на тарілочку – і наїлася.

- Так, але повернемося до борошна... Що робите з бататного борошна?

- З батата ми робимо не тільки борошно, а ще й чіпси, хлібці... Можна, до речі, в хліб додавати просто пюре з батату - так він швидко черствіти не буде.

Тому покупці беруть у нас не лише сам коренеплід та розсаду, а й ось ці всі чіпси, хлібці. Борошно в мене замовляла фірма, яка спеціалізується на правильному харчуванні. Вони її додають у цукерки без цукру: батат підсолодить.

Ділянка під батат у родини поки що 12 соток. Але планують розширювати. Фото: ФБ Alla Danilova

Ділянка під батат у родини поки що 12 соток. Але планують розширювати. Фото: ФБ Alla Danilova

"Виростила батат до 4,5 кілограмів"

- Повернімося до вашого досвіду вирощування батату. Ви вже 4 роки ним займаєтесь, тож можна сміливо вирощувати батат і в Україні?

- Звичайно. Це взагалі не проблема. Наш клімат для цього цілком підходить. Виростити батат може будь-яка людина, хто має ділянку землі. І врожаю з нього буде більше, ніж із картоплі.

Навіть цукерки з батату можна робити. Фото: ФБ Alla Danilova

Навіть цукерки з батату можна робити. Фото: ФБ Alla Danilova

- Тоді це цікаво дачникам і тим, хто має присадибні ділянки. Що важливо знати тим, хто вирішив посадити батат у себе на городі?

- Треба дотримуватись певних правил щодо вирощування та зберігання. Цю інформацію я регулярно викладаю у свій Ютуб-канал, Інстаграм і трохи в Тік-Ток. Кожному, хто в мене купує батат для розсади, я надсилаю інструкцію. Ображаюся, коли її не читають: потім за рік люди кажуть, що припустилися якихось помилок.

– А які батату потрібні умови? Мабуть, він любить вологу та сонце?

– Наш клімат йому підходить. Коли в мене запитують, чи ростиме він на півночі України, відповідаю: так, теж ростиме. Звісно, ​​на півдні йому зростати простіше, але й на півночі це реально. У Білорусі, наприклад, вирощують.

Звичайно, це тропічна культура, яка дуже любить спеку та полив, тому поливати її потрібно. Але й не заливати, інакше він починає хворіти. Полив має бути помірним. Якщо зовсім не поливати, бадилля буде рости добре, а коріння (ми їмо потовщення кореня) – ні. Якщо йдуть регулярні дощі, можна уникнути поливу. Коли дощів немає – полив обов'язковий.

Важливе й сонце, тому не варто висаджувати батат під деревами чи чагарниками. Якщо дотримуватися цих нехитрих умов, він чудово зростатиме. Батат - це багаторічна культура, якщо його посадити в тропіках, він може рости 2-3 роки. За цей час може утворитися дуже велике коріння.

- У вас який найбільший коренеплід виріс?

- У 2020 році я виростила батат вагою 4 кілограми 440 грамів. І це далеко не межа! У Вінниці у чоловіка виріс батат до 8 кілограмів – він просто величезний!

Світовий рекорд батату – 17 кілограмів. Так що тепло, полив обов'язково має бути.

- Ділянка землі під батат у вас, мабуть, велика?

– Ні. Спочатку було 9 соток, потім докупили ще одну невелику ділянку. У сумі – 12 соток.

Запечений батат - дуже ситна та корисна страва. Фото: ФБ Alla Danilova

Запечений батат - дуже ситна та корисна страва. Фото: ФБ Alla Danilova

- А як іде власний продаж урожаю? Дорого продаєте?

- Останнім часом мені часто пишуть: "не можу купити батат у супермаркетах, а він потрібний". Або: "сіла на дієту, потрібний батат". А в мене його вже нема... У майбутньому хочу зробити так, щоб батат можна було продавати протягом року. Але поки не виходить: потрібна ділянка більша.

Зараз висаджую батат у травні-червні, копаю його у вересні-жовтні. Потім потрібно, щоб батат трохи полежав: він стане солодшим і смачнішим, коли полежать місяць-два. Продаю його десь до травня - всю осінь, зиму та весну.

Багато хто купує його на розсаду. Розсада вирощується з коріння. З одного кореня можна виростити 30 кущів. Якщо все правильно зробити, з одного куща можна отримати щонайменше один кілограм батату. Відправляю його людям у всі куточки України.

2022 року кілограм батату продавала за 140 гривень.

- До вирощування батату ви працювали у банку. Вже можна сказати, що ваше захоплення перетворилося на бізнес?

- Так, раніше працювала у банку, у мене 15 років досвіду, але потім я пішла в декрет, а після декретної відпустки чоловік запропонував мені займатися бататом.

За минулі роки весь прибуток від продажу батата вкладали у збільшення оборотів, купівлю землі та техніки для переробки.

У перспективі плануємо придбати більше землі. Зараз чоловік мобілізований, а коли повернеться з війни, хочемо оформити фермерське сімейне господарство, розширюватись та займатися вирощуванням та переробкою батату.

Урожай батат дає добрий. Фото: ФБ Alla Danilova

Урожай батат дає добрий. Фото: ФБ Alla Danilova