Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 апреля
Загрузить еще

Факт. Обережно - відпустка! Аналізи, які потрібно здати після відпочинку

Факт. Обережно - відпустка! Аналізи, які потрібно здати після відпочинку

Розповідаємо, які обстеження організму варто зробити після відпочинку, щоб переконатися у відсутності захворювань і бути спокійним до наступної відпустки, або вчасно пройти лікування, якщо якісь неполадки все ж будуть виявлені.

Розслаблююча атмосфера відпустки – благодатний грунт для швидкоплинних, ні до чого не зобов'язуючих курортних романів. Особливо це відноситься до "відпускників", які не мають постійного статевого партнера, але бажають зробити свій відпочинок дійсно повноцінним і незабутнім. І це прекрасно! Головне – після курортних любовних пригод проконтролювати своє здоров'я на предмет ЗПСШ (захворювань, що передаються статевим шляхом). Таких інфекцій сьогодні налічується більше двох десятків, і "підхопити" деякі з них цілком реально навіть при захищеному статевому акті.

Важливо знати, що деякі інфекції такого роду можуть ніяк не проявлятися досить довгий час (кілька тижнів або місяців), чи навіть зовсім не проявлятися зовнішньо – особливо у чоловіків. Хоча останнім часом досить часто зустрічається безсимптомний перебіг багатьох ЗПСШ і у жінок, коли хвороба довго "ховається", не викликаючи ні незвичайних виділень, ні збоїв менструального циклу, ні будь-яких інших тривожних симптомів.

Для власного спокою та зниження ризику заразити ще когось, настійно рекомендується здати аналізи на "найпопулярніші" сьогодні ЗПСШ – хламідіоз, трихомоніаз, гонорею тощо, а також на ВПЛ (вірус папіломи людини), багато штамів якого можуть у подальшому спровокувати розвиток ракових пухлин.

Щоб не витрачати зайвий час (і, що не менш важливо – зайві гроші), такі аналізи краще здавати комплексно – "пакетами". Наприклад, у всеукраїнській мережі лабораторій МедЛаб (Ліцензія МОЗ України 571609  від 20.11.2014р.) проводиться пакетне ПЛР-дослідження "Урогенітальний скринінг ПЛР (розширений)", до якого входять аналізи на найпоширеніші статеві інфекції.

ВАЖЛИВО! Такі дослідження рекомендується періодично проходити всім, хто веде активне статеве життя. Крім того, варто регулярно перевірятися і на "серйозніші" захворювання, які теж можуть передаватися статевим шляхом: як бактеріальні (наприклад, сифіліс), так і вірусні (ВІЛ-інфекція, гепатити В і С тощо).

Все це теж можна швидко і недорого зробити у відділеннях лабораторії МедЛаб (Ліцензія МОЗ України 571609  від 20.11.2014р.) – в умовах повного комфорту, анонімності та конфіденційності.

 

Не коханням єдиним

Зрозуміло, статеві інфекції – не єдина проблема, яку можна ненавмисно привезти з відпустки.

ВАЖЛИВО! Після тривалого відпочинку в умовах "нового" клімату відвідати свого лікуючого лікаря буквально зобов'язані люди, які мають хронічні захворювання. В першу чергу це відноситься до захворювань серцево-судинної системи, діабету та астми.

Ще одна небезпечна річ – це місцеві хвороби, якими особливо "славляться" багато областей Південної Америки, Африки, Південно-Східної Азії, острови Індійського і Тихого океанів – переважно регіони з тропічним та субтропічним кліматом.

Профілактика таких хвороб повинна починатися ще до виїзду з рідної країни, коли турист проходить вакцинацію проти різних специфічних патогенів, поширених у країні в'їзду. Але! Ні щеплення, ні пиття лише бутильованої води, ні дотримання правил особистої гігієни та використання репелентів не можуть на 100% гарантувати, що ви не привезете додому "тропічний сувенір" – наприклад, малярію, амебіаз, викликаний амебою Entamoeba histolytica, або інші паразитарні інфекції (лямбліоз, різні гельмінтози тощо).

Ми не намагаємося нікого налякати, але зобов'язані попередити: у жарких країнах, навіть таких улюблених туристами, як Туреччина та Єгипет, цілком можна заразитися багатьма хворобами з фекально-оральним шляхом передачі (дизентерія, гепатит А, черевний тиф та ін.). Тому при будь-яких "дивних" післявідпускних відчуттях, таких як болі в животі, нудота, жовтий відтінок шкіри та білків очей, потрібно терміново звернутися до лікаря, який порекомендує необхідні аналізи, а за їх результатами призначить лікування.

Навіть без наявності тривожних симптомів через пару тижнів після повернення додому настійно рекомендується здати хоча б загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою – деякі з перерахованих захворювань (крім ЗПСШ) можуть змінювати склад крові, чим і виявляють себе ще в інкубаційний період.

Взагалі під час акліматизації після відпочинку може підвищуватися навантаження на метаболізм, імунітет і деякі окремі системи організму. Після довгих авіаперельотів підвищується ризик порушень мікроциркуляції, що може потягнути за собою застій крові у ногах (ризик тромбофлебіту), а також баротравматичний отит (специфічна вушна хвороба).

Так чи інакше – ми бажаємо вам, щоб відпустка залишила після себе лише приємні враження, але при цьому радимо все ж таки не ігнорувати незвичайні фізичні відчуття, якщо вони з’являться після повернення додому.

Не відпускайте ситуацію на самоплив і будьте здорові!