Загрузить еще

Факт. Антибіотики в курятині: відома лікарка-дієтолог розказала про їх вплив на організм людини

Факт. Антибіотики в курятині: відома лікарка-дієтолог розказала про їх вплив на організм людини

Керівниця Центру нормалізації ваги, лікарка-дієтолог Світлана Фус в своїй колонці детально розібрала питання, чи використовують промислові виробники птиці антибіотики та як це впливає на споживача.

За родом своєї діяльності Світлані доводиться часто говорити про харчування зі своїми пацієнтами та підпісниками. І вона помітила певну упередженість в поглядах щодо курячого м’яса. Скоріш за все, це пов’язане з тим, що більшість людей недостатньо обізнані в цьому питанні.  А найпоширеніші міфи, як зауважила пані Фус, пов’язані з використанням антибіотиків в птахівництві.

"Щойно я вимовляю назву виробника курячого м’яса, чию продукцію можна вживати, з’являється безліч негативних коментарів. Їхній основний зміст: “як ви можете рекомендувати м’ясо, яке напхане антибіотиками та всілякою хімією. І взагалі, куряче м’ясо промислового виробництва вживати не можна, краще їсти домашню курку”. Рекомендую бодай через те, що, наприклад, “Наша Ряба” нещодавно першою в Україні пройшла незалежний аудит на замовлення Асоціації “Союз птахівників України”, що підтверджує виробництво курятини без антибіотиків", — йдеться в матеріалі Світлани Фус.

 

Щодо домашньої курятини, то пані Фус зазначила, що, всупереч поширеній думці, в безпечності домашньої курки сумнівів значно більше. Адже перевірити її походження майже неможливо.

"І ось тут саме час подумати про домашню курку. Так, вона, можливо, вирощена без застосування "хімії", як упевнені багато людей, але де гарантія, що господарі не пускають на забій і не продають птицю хвору, не маючи можливості діагностувати хворобу і провести відповідне лікування? І які аналізи в домашніх умовах можна зробити, щоб підтвердити, що цей продукт безпечний? І хто може гарантувати, що під час вирощування курки в домашньому господарстві не використовувалися антибіотики, які є у вільному продажі? Перевірити якість домашньої курятини, купленої на ринку, набагато складніше, ніж вирощеної на птахофабриці", — такі питання поставила лікарка.

 

А відповіді на них вкрай важливі. Адже ані за зовнішнім виглядом, ані за кольором чи запахом визначити вміст антибіотиків або хвороботворних мікробів в курячому м’ясі неможливо. З огляду на це впровадження системи маркування є кроком назустріч пересічному споживачеві. Залишається тільки сподіватися, щоб всі виробники пройшли відповідний аудит та стали прозорими для покупців.

Новости по теме: Мясо Врачи Здоровье