17 мая
Загрузить еще

Факт. Як обрати систему для утеплення будинку?

Факт. Як обрати систему для утеплення будинку?
 

Утеплення будинку — це розв’язання кількох питань одночасно. Покращення мікроклімату у приміщеннях, підвищення енергоефективності, звукоізоляція, а як бонус — заощадження витрат на опалення та кондиціонування. Як провести теплоізоляцію так, щоб якісно і надовго? Як обрати матеріал для утеплення? Якого підходу потрібно дотримуватись насамперед? Відповідаємо.

Почнемо з основ: якісне утеплення = комплексний підхід

Власники будинків хочуть, аби з часом фасад не тріскався, біля вікон не починало продувати, а самі стіни не були як гепард — із темними плямами від зон механічного кріплення утеплювача крізь декоративний шар штукатурки. Довговічність і якість системи утеплення залежить від відповідальності на кожному етапі реалізації проєкту:

  • правильне проєктування з урахуванням усіх особливостей і специфіки об'єкта;
  • правильна інсталяція системи, згідно з вимогами проєкту і виробника;
  • правильна експлуатація, згідно з рекомендаціями виробника.

Обираючи систему утеплення, не можна шукати “на чому б виїхати”: якісному клейовому розчині, армувальному шарі чи самому утеплювачі. Система на те і “система” — втілення комплексного підходу, а не пошук компромісів з метою зекономити. Покладатись на якість тільки однієї її складової частини — це ризики, які вартуватимуть довговічності та якості усієї теплоізоляції.

Як обрати систему утеплення?

Під час вибору “тієї самої” системи потрібно звертати увагу на такі характеристики: довговічність, ударостійкість, колір. В асортименті систем утеплення фасадів Caparol представлені наступні рішення:

  • Capatect Carbon (для найвибагливіших; втілена запатентована карбонна технологія);
  • Capatect Longlife (сучасні рішення для довгострокової теплоізоляції);
  • Capatect Classic (провідна німецька якість, функціональність, доведена роками);
  • Capatect Standard (найкраща традиційна мінеральна система, оптимальна для утеплення малоповерхових будинків).

Параметр, який визначає яскравість кольору, — індекс світлості HBW. За цим індексом, чорний колір — це HBW = 0, а білий — HBW = 100. У Capatect Carbon HBW має значення не більше 5. Capatect Carbon дає найтемніший відтінок, а тому використовується для ультратемних оштукатурених фасадів. Capatect Longlife світліший — індекс світлості не темніше HBW = 15, Capatect Classic — не менше HBW = 25. Найсвітліші відтінки можна використовувати в системі Capatect Standard: HBW = не менше 30.

Системи теплоізоляції відрізняються стійкістю до ударних навантажень. Capatect Carbon може витримати навантаження до 60 Дж, удари граду чи навіть футбольного м’яча, який випадково пролетить повз ворота. Capatect Longlife витримує до 10 Дж, Capatect Classic — до 5 Дж, Capatect Standard — до 3 Дж. Усі системи Capatect мають репутацію довговічності й гарантують максимальні інтервали між ремонтами, порівняно з конкурентами. Без додаткового ремонту найдовше слугуватиме Capatect Carbon — близько 60 років, Capatect Longlife — близько 50, Capatect Classic — 40 років, Capatect Standard — 25.

 

Пінополістирол чи мінеральна вата?

Це питання хвилює власників будинків і навіть самих майстрів ще на етапі ідеї провести теплоізоляцію. Дійсно, обидва матеріали найоптимальніші за характеристиками “ціна-якість” і тому найпопулярніші на нашому ринку. Однозначної відповіді, що обрати — пінополістирол (“пінопласт” у побуті) чи мінвату — немає. Обидва матеріали йдуть пліч-о-пліч за частотністю використання в теплоізоляції фасадів, але розгляньмо, чим вони суттєво відрізняються.

Пінопласт — бюджетний варіант, легкий у монтажі та обробці. Це штучний матеріал, що виготовляється зі спеціальної сировини, методом спінювання і пресування. Особливість — ним не можна утеплювати будинки заввишки більше як 26,5 м (вище дев’ятого поверху). Коефіцієнт теплопровідності пінопласту — 0,038 - 0,052 Вт/м.К (чим нижче значення, тим краще матеріал утримує тепло). За класом горючості належить до групи Г1 — це слабогорючий матеріал, який не спалахне, якщо поруч немає відкритого джерела. Пінопласт добре відштовхує вологу, але може руйнуватись від дії ультрафіолету.

Мінеральна вата є дорожчим за ціною матеріалом, але має кращі показники теплопровідності —0,032-0,041 Вт/м.К. Її виготовляють із розплавлених гірських порід вулканічного походження (часто — базальтового типу). Вона не придатна для життя будь-яких шкідників. Мінвата не горить, тому навіть під час утеплення пінопластом обов’язковим є протипожежний пояс із мінеральної вати (що три поверхи, завширшки як дві товщини утеплювача) та обрамлення нею вікон і дверей. З недоліків — мінвата гідрофільна, на неї дуже небажаний тривалий вплив вологи.

Як бачимо, обидва утеплювальні матеріали мають свої переваги та недоліки. Це варто враховувати для кожного окремого проєкту, що утеплюється. Наприклад, для приміщення, у якому передбачається активне пароутворення (наприклад, накритий басейн), необхідно застосовувати систему з мінераловатним утеплювачем і силіконовою або мінеральною штукатуркою як фінішний шар. Це вбереже від ризиків розвинення грибка.

Середньостатистичні приміщення з нормальним пароутворенням, які мають правильно спроєктовану й встановлену систему припливно-витяжної вентиляції, не мають особливих обмежень за типами систем утеплення. Необхідно частіше відкривати вікна і провітрювати приміщення.

 

Чи можна утеплювати будинок взимку?

Аби не було тріщин на фасаді, а система теплоізоляції на 100% виконувала свою функцію, під час підготовки до утеплення будинку потрібно перевірити прогноз погоди.

Мінімальна температура робочої поверхні має бути не нижче 5°С. Проте, якщо утеплення все ж відбувається у холодну пору року, дозволене використання спеціальних зимових сумішей. Їх можна застосовувати за температури 0°С без нанесення фінішного декоративного шару.

Якщо на вулиці спека, роботи з облаштування систем утеплення фахівці взагалі не радять проводити. Нормальними умовами є температура повітря +5-30°С. Фіксування дюбелями можна проводити не раніше як за 1-3 дні після приклеювання утеплювальних плит. Має відбутись повна адгезія (застигання) клею.

Відповідально обраний надійний виробник системи утеплення, правильно спроєктована, інстальована та експлуатована теплоізоляція — гарантія довготривалого періоду експлуатації й відмінної функціональності. Обирайте системи утеплення в салонах Caparol Center або в офіційних дилерів.

Новости по теме: Утепление дома